Evankeliumi Jeesuksen Mukaan (John MacArthur): Kirja-arvostelu

Evankeliumi Jeesuksen Mukaan: Yksi parhaimpia lukemiani kirjoja – Suosittelen!

Sanoisiko Jeesus sinun olevan “pelastunut”? Oletko varma? Tämä on “Evankeliumi Jeesuksen Mukaan” kirjan aiheena. Jeesushan sanoi: Matt. 7:22 Moni sanoo minulle sinä päivänä: ‘Herra, Herra… Ja silloin minä lausun heille julki: ‘Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät’. Tällaista evankeliumin julistusta ei juuri kuulla tänä päivänä.

Mitään julistusta, joka eliminoi parannuksen, ei voida todella nimittää evankeliumin sanomaksi,

Evankeliumi Jeesuksen Mukaan

sillä syntiset eivät voi tulla Jeesuksen Kristuksen luokse, ilman että tapahtuu radikaali sydämen, mielen ja tahdon muutos. Se edellyttää hengellistä kriisiä, joka johtaa täydelliseen täyskäännökseen ja lopulta kokonaisvaltaiseen muodonmuutokseen. Raamattu ei tunne muunlaista kääntymystä.

Yksi parhaista kirjoista, jonka olen lukenut kristinuskoon ja pelastukseen liittyen, on John MacArthurin ”Evankeliumi Jeesuksen Mukaan” (The Gospel According to Jesus). Tämä ei ole kaikista ohkaisin kirja (422 sivua), mutta jos luulet olevasi kristitty ja meinaat lukea vain yhden kirjan elämässäsi (Raamatun lisäksi tietenkin), niin suosittelen että harkitsisit vakavasti tätä kirjaa. Itse luin sen englanninkielisenä (yli 300 arvostelua ja 4.5 tähteä Amazon sivustolla), joten olin iloisesti yllättynyt saadessani hiljattain tietää sen olevan saatavilla myös suomenkielisenä.

Kirja on saatavilla suomenkielisenä ainakin Prisman verkkokaupasta (€24.24), Adlibris.com sivustolta (€23.50), tai IBC-Tampere seurakunnalta €16 erikoishintaan (sisältäen postimaksun). Tilausohjeet ovat tämän artikkelin lopussa.

Kirjoittajasta (John MacArthur)

Ennen kuin kerron hieman tarkemmin kirjan sisällöstä, niin muutama sana kirjan kirjoittajasta, John MacArthurista, olisi varmaan paikallaan. John MacArthur on yksi Amerikan tunnetuimpia pastoreita ja hän on myös kirjoittanut yli 150 kirjaa. Billy Grahamin perustaman ”Christianity Today” julkaisun mukaan, John MacArthur on yksi aikansa vaikutusvaltaisimmista saarnaajista. Hän on ollut myös usein vierailijana CNN televisiokanavan ”Larry King Live” ohjelmassa, evankelisen kristinuskon näkökannan edustajana.

Mikä tekee tästä kirjasta ”niin erikoisen”?

Entä miksi suosittelen tätä kirjaa ”Evankeliumi Jeesuksen Mukaan” niin voimakkaasti? Yksinkertaisesti sen takia, että sillä on ollut niin voimakas vaikutus niin omassa elämässäni, kuin monen muunkin elämässä jotka ovat sen lukeneet.

Tarkennan hieman: Luettuani tämän kirjan ensimmäistä kertaa, niin huomasin, että en välttämättä edes ollut pelastunut suurimpaa osaa elämästäni, vaikka olinkin aina luullut olevani kristitty ja matkalla taivaaseen. Mikä järkyttävä toteamus tämä olikaan. Ensi kertaa elämässäni tajusin, että pelkkä usko Jumalan olemassa oloon ei riitä. Tajusin, että Jeesus vaatii paljon enemmän kuin mitä olin kuvitellut. Ensi kertaa elämässäni aloin ymmärtämään, että Jeesus vaati minulta ja elämältäni täydellistä omistautumista. Jeesuksen sanoin, Luuk. 14:33 Niin ei myös teistä yksikään, joka ei luovu kaikesta, mitä hänellä on, voi olla minun opetuslapseni.

Tämä kirja sai minut analysoimaan elämääni tarkemmin. Kun katsoin elämääni, en voinut sanoa, että Jeesus omisti sen. Jeesus oli pikemminkin kuin jokin sivuharrastus. Yritin elää suhteellisen hyvää elämää, tekemättä syntiä, ainakaan niitä suurimpia. Mutta Jeesukseen mukaan tämä ei riitä, jos haluan olla hänen seuraajansa. Ennen kuin seuraan Jeesusta, minun täytyy tarkkaan laskea tämän päätöksen hinta. Mikään elämässäni ei tule enää olemaan omaani, vaan kaiken tulee kuulua Jeesukselle: aikani, omaisuuteni, ajatukseni, käytökseni, kaikki! Matteus 6:24 mukaan, emme voi palvella kahta herraa. Toisin sanoen, Jeesus omistaa elämämme joko kokonaan tai ei ollenkaan. Toisin sanoen, olemme Jeesuksen orjia tai matkalla kadotukseen. Tämä oli minulle aivan tyrmäävä toteamus. Tätä ajatusta ei ollut helppo sulattaa. Kuka nyt haluaisi olla kenenkään orja? En halunnut sen olevan totta. Se kuulosti liian vaikealta. Aiemmin luulin, että voin olla Jeesuksen seuraaja ilman suurempia muutoksia tai uhrauksia elämässäni. Mutta nyt ymmärsin Jeesuksen vaativan enemmän. Minun täytyisi kieltää itseltäni kaikenlaista. Juuri näin Jeesus sanoo. Luuk 9:23 Ja hän sanoi kaikille: “Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua.

Jeesuksen evankeliumi v.s. nykypäivän ”evankeliumit”

Tämän kirjan nimi on ”Evankeliumi Jeesuksen Mukaan”. Sana ”evankeliumi” tarkoittaa kirjaimellisesti ”hyviä uutisia”. Raamatun ja Jeesuksen hyvä uutinen on tietenkin se, että vaikka olemme rikkoneet lukemattomat kerrat (tehneet syntiä) äärettömän pyhää Jumalaa vastaan, niin jos teemme parannuksen, vältymme rangaistukselta näistä kyseisistä rikkomuksistamme. Ongelma on se, että nykypäivänä saarnaajat eivät monesti saarnaa samaa evankeliumia, mitä Jeesus saarnasi.

Tämä kirja tuo ilmi ongelman tämän päivän ”kristinuskossa”, jossa ihmisille luvataan, että he voivat saavuttaa iankaikkisen elämän, mutta voivat samalla jatkaa elämistänsä aivan kuten ennenkin. Heille on kerrottu, että ainoa pelastuksen kriteeri on tietää ja uskoa joitakin perusasioita Jeesuksesta. Ongelmana on, että jopa riivaajat tietävät ja uskovat Jeesukseen liittyvät tosiasiat (Jaak. 2:19), varmaan jopa paremmin kuin ihmiset, eivätkä he ole matkalla taivaaseen.

Jeesuksen sanoin, ”Ei jokainen, joka sanoo minulle: ‘Herra, Herra!’, pääse taivasten valtakuntaan.” (Matt. 7:21). Jeesuksen mukaan edes mitkään aikaisemmat kokemukset, eivät edes riivaajien ulosajamiset tai muut voimalliset teot, takaa pääsyä Jumalan valtakuntaan. (jae 22).

Huom: Kirja ei saarnaa pelastusta hyvien tekojen kautta, pelastus on aina vain ja ainoastaan uskon kautta. Kuitenkin Raamatun mukaan tosi usko tuottaa aina myös hedelmää (tekoja). (Joh. 15:2; Jaak. 2:18)

Silmiinpistäviä lainauksia kirjasta

Alla on muutamia silmiinpistäviä lainauksia tästä kyseisestä kirjasta (vapaasti käännettynä englanninkielisestä versiosta, joka minulla itselläni on):

”Jeesus puhui Matteuksen 7:21-23 sanat varoituksena ihmisille, jotka ajattelevat olevansa pelastuneita, mutta eivät elä kuuliaisesti Jumalalle. Toisin kuin saarnaajat tänään, jotka välttelevät haastamasta jonkun pelastusvarmuutta, Jeesuksen tarkoituksena oli päättäväisesti tuhota niiden toivo, jotka virheellisesti luulivat olevansa pelastuneita. Hän nimenomaan haastoi tällaisia ihmisiä ajattelemaan tarkemmin.”

”Entä miten tämä toimii sen nykyajan käsityksen kanssa, että pelastuminen on helppoa? Entä onko se sopusoinnussa sen ajatuksen kanssa, että ihmisen tulee vain uskoa Jeesuksesta joitakin seikkoja, nostaa käsi, tai rukoilla oikea rukous? Voisiko olla, että monet “kristityt” tai ”pelastuneet” ovat väärällä tiellä, lavealla tiellä, koska he menivät sisälle väärästä portista, laveasta portista?”

”Molemmat portit väittävät vievänsä Jumalan tykö. Leveään porttiin ei ole kirjoitettu “Tätä tietä helvettiin”; vaan siihen on kirjoitettu “Taivaaseen”, aivan kuten ahtaaseen porttiinkin. Mutta se ei johda sinne. Saatana on uskonnollisen ja hengellisen petoksen mestari ja jopa tekeytyy valkeuden enkeliksi (2 Kor. 11:14). Hän maalaa portin niin, että se näyttäisi olevan tie taivaaseen, ja “monta on, jotka siitä sisälle menevät” (Matt. 7:13).”

”Ahtaasta portista läpi käyminen ei ole helppoa. Luukas 13:23 kertoo, että Jeesuksen opettaessa kylissä, joku kysyi: “Herra, onko niitä vähän, jotka pelastuvat?” Jeesuksen vastaus tuhoaa nykypäivän helppouskoisuuden: “Kilvoitelkaa päästäksenne sisälle ahtaasta ovesta, sillä monet, sanon minä teille, koettavat päästä sisälle, mutta eivät voi.” Kreikan sana ”kilvoitelkaa” on agonizomai, joka viittaa tuskalliseen, voimakkaaseen, määrätietoiseen ponnisteluun.”

Onko tämä kirja sinulle?

Raamattu kehottaa itsetutkiskeluun. Epäilykset on kohdattava ja käsiteltävä rehellisesti ja raamatullisesti. Paavali kirjoitti: 2. Kor. 13:5, “Koetelkaa itseänne, oletteko uskossa; tutkikaa itseänne.” Tämä kehotus on suurelta osin huomiotta nykyajan kirkossa ja juuri tätä elintärkeää asiaa John MacArthurin kirja, ”Evankeliumi Jeesuksen Mukaan”, tarkastelee.

Oletko sinä varmasti käynyt läpi oikeasta portista?

Matt. 7:22 Moni sanoo minulle sinä päivänä: ‘Herra, Herra…

Matt. 7:23 Ja silloin minä lausun heille julki: ‘Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät’.

2. Kor. 13:5 Koetelkaa itseänne, oletteko uskossa; tutkikaa itseänne.

Raamatun ohella, lämpimästi suosittelen tätä kirjaa työkaluksi tutkimaan itseäsi.

 

Tilaukset kotiovellesi: €8 (Sisältää postimaksun): https://www.liekkikustannus.fi/Evankeliumi-Jeesuksen-mukaan-John-F-MacArthur

Muita kristillisiä kirjoja suomeksi: https://armokustannus.fi/ ; http://vankkaperustus.blogspot.fi/p/blog-page.html

 

Post a comment